skip to Main Content
[font_awesome icon="phone"] 1-800-987-654[font_awesome icon="envelope"] admin@totalwptheme.com[font_awesome icon="user"][wp_login_url text="User Login" logout_text="Logout"]

Spelletjes doen: meer dan een gezellig tijdverdrijf

Het spelen van spelletjes is een activiteit die je met het hele gezin kunt doen. Voor deelnemers van alle leeftijden zijn er geschikte spellen te vinden. Kinderen genieten er van samen met hun ouders op die manier tijd door te brengen en kunnen er vaak geen genoeg van krijgen. Er bestaan spellen die kort duren en ook de aandacht van de allerjongsten weten te behouden. Met andere spellen kun je uren zoet zijn en deze staan garant voor een hele avond plezier en gezelligheid.

Samen een spel spelen is niet alleen een gezellige activiteit: door met je kinderen, hoe klein ook, spelletjes te doen, breng je hen spelenderwijs belangrijke sociale vaardigheden bij. Niet voor niets worden ook op school allerlei spelletjes ingezet om kinderen die vaardigheden te leren. Zeker in de laagste groepen van de basisschool wordt daar vaak gebruik van gemaakt. Wat leren kinderen zoal door spellen te spelen?

  • Wachten op je beurt

Kinderen leren dat ze soms moeten wachten omdat iemand anders aan de beurt is. Dat gebeurt al bij het begin van het spel: als iemand anders bijvoorbeeld met de dobbelsteen een hoger aantal ogen heeft gegooid, zit er niets anders op dan te wachten tot je aan de beurt bent.

  • Samenwerken

Sommige spellen speel je met een team. Zo leren kinderen samenwerken en te luisteren naar de voorstellen van een ander. Heel geschikt hiervoor zijn ook games die online gespeeld kunnen worden op apparaten van mresell. Het samen opnemen tegen een tegenstander is leuk en spannend; de samenwerking is leerzaam en motiverend tegelijk.

  • Omgaan met teleurstellingen

Als bij een spelletje Mens-erger-je-niet je pion voor de zoveelste keer van het bord wordt gegooid, kun je daar boos om worden. Door vaker een spelletje te spelen leren kinderen dat het wel eens tegenzit, terwijl je een andere keer juist het geluk aan je zijde hebt. Dat helpt hen met teleurstellingen om te gaan en te relativeren.

  • Verliezen

Verliezen is niet gemakkelijk. Toegeven dat de ander beter was of meer geluk had is iets dat kinderen moeten leren. Sommige kinderen leren dat sneller dan anderen. Regelmatig een spel spelen helpt hen realiseren dat de wereld niet vergaat als je niet steeds de winnaar bent. Tijdens het gezamenlijk spelen van een spel kun je daar als volwassene oog voor hebben en je kind leren met zijn emoties om te gaan. Zo creëer je niet alleen gezellige momenten met de familie, maar steekt je kind er ook heel wat van op!

Back To Top