skip to Main Content
[font_awesome icon="phone"] 1-800-987-654[font_awesome icon="envelope"] admin@totalwptheme.com[font_awesome icon="user"][wp_login_url text="User Login" logout_text="Logout"]

Samengestelde gezinnen

Samengestelde gezinnen zijn een fenomeen dat we steeds vaker tegenkomen. Vroeger bleven veel ouders nu eenmaal vaak bij elkaar ‘voor de kinderen’, terwijl hun relatie met hun partner al geruime tijd niet meer was wat het zou moeten zijn. Wanneer je als ouder dan op een bepaald moment weer een serieuze relatie krijgt met een nieuwe liefde, kan dit op den duur uitmonden in de keuze om samen te gaan wonen. Wanneer jij, je partner of beide één of meerdere kinderen meeneemt uit een vorige relatie, spreken we van een samengesteld gezin. Ook wanneer jullie (nog) niet samenwonen, maar wel een serieuze relatie hebben en de kinderen gezamenlijk opvoeden kun je de term samengesteld gezin gebruiken. Je hebt immers de rol van ‘stiefouder’ over het kind/de kinderen van je partner waarbij opvoedkundige taken komen kijken.

Het vormen van zo’n nieuw gezin is echt niet altijd eenvoudig. Er kunnen allerlei situaties ontstaan en problemen de kop op steken op veel verschillende vlakken. Zo kan het gebeuren dat je stiefkind jou niet of moeilijk accepteert als stiefouder en daardoor slecht naar je luistert, of dat jij het als stiefouder bijvoorbeeld lastig vindt om streng te zijn richting je stiefkind(eren). Ook kunnen er lastige kwesties ontstaan tussen de volwassenen, waarbij de nieuwe partner en de oude partner bijvoorbeeld niet op één lijn liggen wat betreft de opvoeding van de kinderen. Al deze situaties kunnen veel druk leggen op de nieuwe relatie, op de kinderen en op alle individuen. Erg vervelend natuurlijk en hier heeft werkelijk niemand uiteindelijk baat bij.

Afhankelijk van de specifieke situatie zijn er natuurlijk wel een aantal tips en adviezen die je op kunt volgen, zodat je met zijn allen toch door één deur blijft kunnen.

1. Geef het de tijd

Het allerbelangrijkste advies voor samengestelde gezinnen is om alles voldoende tijd te geven. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat je binnen zeer korte tijd een nieuwe situatie creëert die feilloos en probleemloos is voor iedereen. Elk individu moet nu eenmaal zijn of haar plekje vinden en hieraan wennen. Soms duurt dit maanden, soms zelf jaren, maar als je de nieuwe relatie echt de moeite waard vindt dan zal je echt wat doorzettingsvermogen, geduld en begrip voor elkaar moeten opbrengen.

2. Blijf communiceren met elkaar

Wanneer een kind oud genoeg is, is het als stiefouder erg belangrijk om goed en duidelijk met het kind te communiceren. Leg bijvoorbeeld uit dat je absoluut niet de plek van hun andere ouder in wil nemen, maar dat er wel regels gelden en wederzijds respect verwacht wordt van elkaar. Ook de communicatie tussen partners en ex-partners is van groot belang, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Stel jezelf open, luister goed naar wat de ander te vertellen heeft en, wederom, heb respect voor elkaar.

Back To Top