skip to Main Content
[font_awesome icon="phone"] 1-800-987-654[font_awesome icon="envelope"] admin@totalwptheme.com[font_awesome icon="user"][wp_login_url text="User Login" logout_text="Logout"]

Maak je niet druk! Tijdbesparende tips voor jonge ouders

Het cliché is waar: ouders van jonge kinderen hebben het druk. Het kost veel tijd om werk, huishouden, hobby’s en de zorg voor kinderen te combineren. Het vinden van een goede balans blijkt vaak moeilijk. Ontspanning is echter nodig om nieuwe energie op te doen, zeker in een drukke periode. Maar waar haal je de tijd vandaan?

De periode dat je kinderen klein zijn is waarschijnlijk de drukste tijd van je leven. Om alle spreekwoordelijke ballen in de lucht te houden ga je soms voorbij aan je eigen behoeften. Daar is echter niemand bij gebaat. Voor jezelf, je partner en je kinderen, maar ook voor je werkgever is het belangrijk dat jij goed in je vel zit en niet overbelast raakt.

Tips die je tijd besparen

Als je het gevoel hebt dat de balans in jouw leven is zoekgeraakt, is het tijd om eens goed te bekijken wat er anders kan. De volgende eenvoudige tips kunnen je veel tijd en energie besparen. Die besteed je immers liever aan leuke bezigheden waarvan je juist energie krijgt!

  • Laat los: niet alles moet! Je kinderen hoeven bijvoorbeeld niet elke dag uitgebreid in bad. Opfrissen met een washandje voldoet ook. Zo houd je meer tijd over voor een verhaaltje voor het slapengaan: een moment van gezelligheid en ontspanning voor je kinderen, maar ook voor jezelf.
  • Relax: maak het jezelf gemakkelijk, ook in het huishouden. Richt je huis zo in dat het eenvoudig te onderhouden en tegelijkertijd toch gezellig is, bijvoorbeeld met leuke woondecoraties die je op https://www.bga.nl/ kunt bestellen. Strijken? Deze tijdrovende bezigheid is vaak overbodig. Als je kleintje die leuke outfit vijf minuten aanheeft, is echt niet meer te zien of jij die gestreken hebt of niet.
  • Vraag hulp, zowel op je werk als thuis: ook je kinderen kunnen vaak meer dan je denkt! Een mand sokken die gesorteerd moet worden? Maak er een wedstrijd van, dan zullen ze je graag helpen. Maak ook dankbaar gebruik van de hulp die door opa’s en oma’s wordt aangeboden.
  • Trek je niets aan van anderen: doe waar jij jezelf goed bij voelt. Je hoeft niet dagen in de weer te zijn met traktaties. Een verjaardagspartijtje in een indoorspeeltuin of zwembad vinden kinderen minstens even leuk als zelfbedachte speurtochten of spelletjes in je achtertuin. Kies voor gemak als je het druk hebt.
  • Leer ‘nee’ zeggen: geef zowel op je werk als privé duidelijk je grenzen aan. Als jij je op vele zaken tegelijk moet concentreren zul je niet optimaal presteren. Als iets niet in je planning past, zeg dan ‘nee’ en voel je vooral niet schuldig.

Wees niet te perfectionistisch

Kom je vaak tijd tekort? Misschien moet je de perfectionist in jezelf even tot de orde roepen. Mogelijk ben je zelf degene die te veeleisend is. Leer los te laten en te ontspannen: dan kun je als jonge vader of moeder veel meer genieten van je gezin!

Back To Top