skip to Main Content
[font_awesome icon="phone"] 1-800-987-654[font_awesome icon="envelope"] admin@totalwptheme.com[font_awesome icon="user"][wp_login_url text="User Login" logout_text="Logout"]

Hoogbegaafdheid herkennen bij je kind

Je hebt nu eenmaal slimme kinderen en wat minder slimme kinderen, maar wanneer is je kind nou eigenlijk hoogbegaafd? En hoe herken je hoogbegaafdheid en wat moet je er vervolgens mee doen? Een aantal kenmerken van een hoogbegaafd kind zijn de volgende:

Nieuwsgierigheid

Een hoogbegaafd kind heeft vaak een onuitputtelijke nieuwsgierigheid. Hiermee gepaard gaat vaak een grote mate van doorzettingsvermogen. Een hoogbegaafd kind zal namelijk niet snel rusten voordat hij of zij een antwoord heeft gevonden op een vraagstuk of een oplossing voor een probleem.

Creativiteit

Met creativiteit bedoelen we niet per definitie dat het kind heel kunstzinnig hoeft te zijn, maar wel dat op een creatieve manier buiten de kaders weet te denken. Hoogbegaafde kinderen gaan doorgaans nu eenmaal anders om met bepaalde vraagstukken dan hun leeftijdsgenootjes dat doen. Ze hebben vaak de eigenschap om ‘out of the box’ te denken. Deze manier van denken en doen valt dus ook onder creativiteit.

Hoogbegaafdheid bij baby’s

Zelfs wanneer een kind zeer jong is kun je als ouder al kenmerken waarnemen van hoogbegaafdheid. Een aantal hiervan zijn:

  • Ze hebben gemiddeld een wat hoger geboortegewicht.
  • Ze maken sneller oogcontact.
  • Ze zijn heel alert.
  • Ze slaan de fase van het kruipen vaak over
  • Ze hebben minder slaap nodig dan baby’s van dezelfde leeftijd.
Back To Top